Fietskrakken

 
Veilig en met veel fietsplezier naar het secundair onderwijs

Met het project ‘Fietskrakken – Veilig in het verkeer op alle vlakken’ zorgt stad Halle dat alle leerlingen uit het 6de leerjaar hun middelbare schoolcarrière straks veilig en met veel fietsplezier starten. Samen met Basiel slaan de Halse scholen en de stad hiervoor de handen in elkaar. De bedoeling is dat alle leerlingen zich de belangrijkste fietsthema’s eigen maken – van de verkeersreglementering tot een vlotte fietsvaardigheid - en zo hun Fietskrak-diploma behalen.

Veilig en fun fietsen

Met het begin van het nieuwe schooljaar geeft Halle het startschot voor ‘Fietskrakken – Veilig in het verkeer op alle vlakken’. Doel van het fietsproject: alle leerlingen uit het 6de leerjaar klaarstomen om vanaf het secundair onderwijs met de fiets naar school te gaan. Zelfstandig, zeer veilig en vooral met heel veel plezier op de trappers. En hoe meer leerlingen de fiets nemen, hoe minder auto’s er ’s morgens en ’s avonds richting Halle rijden. En minder autoverkeer betekent natuurlijk een veiliger traject van en naar de school.

Is jouw fiets oké?

Kijk samen met Basiel hoe jouw fiets wettelijk in orde is.

Fietstocht in het verkeer

Drie fietskrakken nemen jou mee op een fietstocht langsheen alle secundaire scholen in onze stad. Luister naar de tips die ze jou geven bij de aandachtspunten.

Opgelet! Door wijzigingen in het verkeer is deze route niet volledig actueel. We passen het filmpje zo snel mogelijk aan.

Een fietsplan met 6 thema's

Alle leerlingen uit het 6de leerjaar ontvangen een fietskrakken-pakket. Hierin kunnen ze samen met hun ouders de brochure ontdekken met uitgestippelde fietstrajecten en bijzondere aandachtspunten in onze stad. Want ook fietsoefening baart kunst! Verder krijgen ze ook een fiets-ID en handige tips over veilige fietssloten en een overzicht van de fietsherstelplaatsen in Halle. Tot slot bevat de map ook het fietsplan van Basiel met daarop 6 activiteiten waarbij leerlingen, trap per trap, stickers kunnen verdienen. Wie 6 stickers scoort, behaalt dan ook het ‘Fietskrakken’-diploma.

Opgelet! De nieuwe brochure met aangepaste route is in de maak. Deze zal beschikbaar zijn in januari 2025.

 

 

1. Fietsen is fun

Tijdens de week van de mobiliteit geeft Basiel de aftrap van het ‘Fietskrakken’-project met de belangrijkste uitdaging van allemaal: het ‘Fietskrakken’-diploma behalen. Zo weet elke leerling op het einde van het schooljaar hoe veilig, zichtbaar en vol vertrouwen te fietsen. Fun op de fiets is dan ook het thema dit jaar.

 

 

2. Leren over het verkeer

Leerlingen krijgen op school themalessen rond de verkeersborden en -reglementen. De stad informeert hiervoor de scholen over kant-en-klare pakketten van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Bovendien nemen alle leerlingen in september deel aan een verkeersles over de dode hoek bij vrachtwagens aangeboden door de firma Colruyt.

 

 

3. Val op in het verkeer

Basisscholen stimuleren leerlingen om ook tijdens de donkere maanden met de fiets naar school te gaan. Dankzij de uitdaging ‘Helm Op Fluo Top’ verzamelen leerlingen stickers voor een beloning telkens ze fluo en/of een helm dragen. Bovendien voeren politie, fietsersbond en gemeenschapswacht tussen de herfst- en de krokusvakantie extra controles uit op de fietsverlichting.

 

 

4. Mijn fiets is oké

Je kan pas veilig de baan op als je fiets volledig in orde is en voorzien van een fietsslot. Basiel helpt alvast een handje door samen met een fietshersteller handige tips te delen via instructiefilmpjes op de Facebookpagina van Jong in Halle. Bovendien zullen ervaren vrijwilligers de fietsen van alle leerlingen controleren tijdens het behendigheidsparcours.

 

 

5. Fietsen, dat doe je zo

In maart nemen de leerlingen deel aan een fietsbehendigheidsparcours. Moev, een door de overheid erkende organisatie die zich inzet voor meer beweging in het onderwijs, test en oefent de fietsvaardigheid van alle jonge fietsers via een mobiel verkeerspark.

 

 

6. Helm op, komaan we gaan!

In juni leggen de leerlingen een fietstraject af langs alle secundaire scholen in Halle onder begeleiding van Sport Halle, de politiezone Zennevallei en leerkrachten en andere vrijwilligers. Het plan met de meest veilige route en de bijzondere aandachtspunten onderweg krijgen de jongeren op voorhand in de brochure, zodat ze alvast testritjes kunnen maken met hun ouders, grootouders, broer, zus, de jeugdbeweging, het oudercomité, …

Neem zeker ook eens een kijkje op ons YouTube kanaal. Elk onderdeel wordt hier uitgelegd in een leuk filmpje.

Goed om weten: voor leerlingen die nog niet kunnen fietsen, voorziet de Halse sportdienst in het najaar fietslessen. Leerlingen die geen fiets hebben, kunnen tijdens de activiteiten gratis gebruik maken van een fiets van de sportdienst. Wie extra wil oefenen, kan ook een jaar lang een fiets uitlenen bij de Fietsbieb voor 20 euro fietsgeld en een waarborg van 20 euro. Meer info vind je op www.fietsbieb.be.

Extra inspanningen voor veilige(re) schoolomgevingen

Het project Fietskrakken sluit perfect aan op het masterplan ‘veilige schoolomgevingen’ dat de stad de volgende vier jaar uitrolt. Samen met partners zoals de Fietsersbond brengt Halle de basisscholen in kaart met als doel alle schoolzones te uniformiseren. Zo verhogen we de zichtbaarheid en de verkeersveiligheid en creëren we nog meer veilige fietsroutes voor de Halse leerlingen. Meer weten: surf naar www.halle.be/veilige-schoolomgevingen.